Wi-Fi Alliance va lansa un nou protocol de securitate WPA pentru routere

wi-fi-alliance-va-lansa-un-nou-protocol-de-securitate-wpa-pentru-routereLa peste un deceniu de la lansarea protocolului de securitate WPA2, Wi-Fi Alliance anunță că în curând va lansa oficial WPA3, un nou protocol de securitate îmbunătățit care se află în curs de testare.

Vechi de aproape 15 ani, protocolul de securitate WPA (Wi-Fi Protected Access) este pe cale să primească a treia versiune, care promite o securitate superioară pentru router-ele wireless și toate datele care sunt gestionate de acestea, scrie profit.ro.

Wi-Fi Alliance, consorțiul de companii responsabil pentru certificarea produselor care au voie să folosească tehnologia wireless pentru transmiterea informațiilor, va lansa anul acesta WPA3, un nou protocol de securitate pentru routerele wireless.

Timp de mai bine de un deceniu de la ultima actulizare de securitate pentru rețelele wireless nu s-au făcut nici un fel de progrese pe marginea securității echipamentelor conectate la Wi-Fi.  Cel mai recent standard de criptare, unul care nici măcar acum nu este folosit peste tot, e intitulat WPA2 și a fost lansat în 2004, conform playtech.ro.

WPA3 are mari șanse să devină un standard dominant în industrie până la finele acestui an. Dacă se va implementa la scară largă, WPA3 va facilita criptarea individuală a datelor transferate în interiorul unei rețele de pe fiecare dispozitiv în parte. Asta înseamnă că nu-ți vei mai face griji într-un aeroport sau într-o cafenea că cineva îți fură datele de pe sistem sau îți poate afla parolele pe care le-ai tastat în site-urile accesate.

Deși securitatea efectivă va fi sporită, utilizatorii obișnuiți nu vor fi neapărat nevoiți să renunțe la parolele slabe pentru Wi-Fi dacă vor să profite de aceste beneficii. În același timp, procesul de autentificare într-o rețea WPA3 va fi simplificat, pentru a facilita conectarea purtabilelor cu sau fără ecran și a gadgeturilor cu ecrane foarte mici.

Apple, Intel, Microsoft, Samsung, Google si multe alte companii fac parte din organizatia care dezvolta standardele pentru retelele Wi-Fi, asa ca WPA3 a fost conceput in baza colaborarii intense a tuturor acestor companii, scrie idevice.ro.

Desi nu exista date cu privire la schimbarile aduse de catre WPA3, cercetatorii in securitate speculeaza faptul ca el va permite criptarea oportunista a transferului de date, adica fara a se face vreo autentificare in vreun fel.

WPA3 urmează să fie lansat oficial undeva în cursul anului 2018, dar implementarile vor avea nevoie de timp.

Powered by Bullraider.com

SPAccess - visitor management app