Jandarmii ar putea avea noi atribuții printre care și autorizarea de firme de pază private

jandarmii-ar-putea-avea-noi-atributii-printre-care-si-autorizarea-de-firme-de-paza-privateUn nou proiect de lege ar putea oferi puteri sporite jandarmilor printre care se numără și autorizarea de firme de pază private.

Jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea să cheme cetăţeni la audieri. Sunt câteva dintre noile prerogative pe care parlamentarii se pregătesc să le acorde, conform adevarul.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii Jandarmeriei 550/2004, a Legii Poliţiei Judiciare 364/2004, a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor se află pe lista Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Camera Deputaţilor.

Cea mai importantă competenţă care urmează să fie acordată jandarmilor este cea de poliţie judiciară pentru infracţiunile constatate pe timpul executării misiunilor (apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism).
În plus, jandarmii vor avea dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor. Iniţiativa introduce dreptul jandarmilor de a purta şi folosi arme cu tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, conform stirileprotv.ro.

Cei care au adus argumente împotriva adoptării legii, spun că potrivit legislaţiei actuale, jandarmul nu poate stabili identitatea persoanelor şi nu poate invita persoane suspecte la sediul unităţilor Jandarmeriei. În cazul nerespectării dispoziţiilor date de jandarm, acesta este indreptatit să folosească forţa, potrivit sursei citate.

În prezent, conform Legii nr. 550/2004, jandarmii pot executa misiuni de pază sau de protecție și apărare a unor obiective, bunuri, valori de importanță deosebită, stabilite prin hotărâre a Guvernului, și a obiectivelor aparținând Ministerului Administrației și Internelor, și asigură, în condițiile legii, paza sau protecția transportului unor valori importante, precum și a transportului armelor, munițiilor și alte  materii sau substanțe periculoase.

Conform noului proiect de lege, jandarmii primesc noi atribuții de avizare, control și înființare a societăților private de pază, supraveghere și gardă de corp, conform legestart.ro.

Powered by Bullraider.com

Tiger Security

Nei Divizia de Securitate