01 septembrie: Jandarmeria Română sărbătorește 124 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale

01-septembrie-jandarmeria-romana-sarbatoreste-124-ani-de-la-infiintarea-jandarmeriei-ruraleAstăzi, 1 septembrie, la nivel național, Jandarmeria Română aniversează împlinirea a 124 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale.

Astăzi, 1 septembrie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean 'Mircea cel Bătrân' Dâmbovița, ca și la nivel național se aniversează împlinirea a 124 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, instituită prin 'Legea asupra Gendarmeriei Rurale din 1 septembrie 1893', se arată într-un comunicat al IJJ Dâmbovița, citat de Agerpres

În urmă cu 124 de ani, necesitatea unei forțe specializate, puternice, a cărei misiune principală să o constituie paza și ordinea de stat, asigurarea liniștii și libertății cetățeanului, protecția proprietății, precum și a modului de aplicare și respectare a legilor țării, au determinat intensificarea acțiunilor factorilor de conducere politică și militară pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei rurale.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului, organizării Jandarmeriei rurale îi revine, guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat și prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul regal nr. 2919 din 30 august 1893 și a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893.

Legea Jandarmeriei rurale prevedea instituirea unui corp de pază și ordine cu caracter militarizat în toate localitățile rurale din țară. 

De la înființare și până în anul 1949 când a fost desființată, instituția Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări și evoluții, dar, în esență, a răspuns necesităților societății de a avea o forță de poliție în mediul rural.

Până în anul 1998, ziua de 1 septembrie marca și Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătorește la 3 Aprilie, fiind momentul care marchează promulgarea primului act de înființare a corpului de jandarmi pe teritoriul României 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi' (anul 1850).

 

 

 

 

Powered by Bullraider.com

Tiger Security

Nei Divizia de Securitate