Presedintele SIEAR: Pentru scenariul de securitate la incendiu, P118/3 este absolut necesar

Presedintele SIEAR, prof dr. ing Niculae MiraPentru scenariul de securitate la incendiu, P118/3 este absolut necesar, a declarat, într-un interviu pentru Securityportal, prof dr. ing Niculae Mira.

 

În perioada 13-15 noiembrie, la Cazinoul din Sinaia, a vut loc cea de-a 48-a Conferinta Nationala de Instalatii - Instalatii pentru Mileniul III, avand tema Cresterea Performantei Energetice a Cladirilor si Instalatiilor Aferente, organizatori fiind AIIR - Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania; ACESA - Academia Central Europeana de Stiinta si Arta; MADR - Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale; FII - Facultatea de Ingineria Instalatiilor UTCBucuresti; FI - Facultatea de Instalatii UTCluj-Napoca; FCI - Facultatea de Constructii si Instalatii UTGh.Asachi-Iasi; FC - Facultatea de Constructii UPTimisoara Catedra de Instalatii; SIEAR - Societatea de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania; AGFR-Asociatia Generala a Frigotehnistilor din Romania; CNRI – Comitetul National Roman de Iluminat; ARTECNO Bucuresti.

Joi, 14 noiembrie, în cadrul celei de-a 48-a Conferinţe Naţionale de Instalaţii, SIEAR (Societatea de Instalatii Electrice si Automatizari din Romania) a organizat masa rotundă cu tema Normativul P118/3 „Detectarea, semnalizarea si avertizarea la incendiu – o noua norma la standarde europene“. Moderatorul mesei rotunde a fost Preşedintele SIEAR, profesorul universitar de la UTCB, dr. ing. Niculae Mira.

Publicăm, în continuare, interviul pe care domnia sa l-a acordat SecurityPortal.ro.

 

SecurityPortal.ro:Cât de utile vi s-au părut discuţiile şi dezbaterile care au vut loc la cea de-a 48-a Conferinta Nationala de Instalatii - Instalatii pentru Mileniul III?

 

Prof. dr. ing Niculae Mira:Toate discutiile avute in cadrul meselor rotunde ce s-au tinut la a 48-a Conferinta Nationala de Instalatii au fost foarte utile pentru toti participantii. Utile, pentru ca SIEAR participa la elaborarea tuturor normativelor ce au ca obiect "instalatiile electrice din constructii". Discutiile au permis evidentierea multor puncte de vedere importante pentru elaborare si chiar corecturi dupa elaborare.

 

SecurityPortal.ro:În cadrul celei de-a 48-a Conferinţe Naţionale de Instalaţii, SIEAR a organizat masa rotundă cu tema Normativul P118/3-2013 „Detectarea, semnalizarea si avertizarea la incendiu – o noua norma la standarde europene“. Cât de important este acest Normativ în cazul scenariului de securitate la incendiu?

 

Prof. dr. ing Niculae Mira:Pentru scenariul de securitate la incendiu P118/3 este absolut necesar. Mai important este insa P118/1 ce nu este inca finalizat si se refera la partile de constructii si arhitectura.

 

SecurityPortal.ro:Care consideraţi că sunt cele mai importante modificări aduse de Normativul P118/3-2013?Presedintele SIEAR, prof dr. ing Niculae Mira

 

Prof. dr. ing Niculae Mira:P118/3, fata de I18/2 (vechea norma), este schimbat in proportie de 80%. Are la baza norme europene recente (adoptate de ASRO), dar si norme similare din Germania, Franta, Polonia, Slovenia etc. De asemenea, are in vedere recomndari ale Asociatiei Asiguratorilor din Europa.

 

SecurityPortal.ro:În calitate de Preşedinte al SIEAR, ne puteţi spune care sunt obiectivele viitoare ale Societăţii în domeniul îmbunătăţirii legislaţiei privind sistemele de securitate, în general, şi cele privind securitatea la incendiu, în particular?

 

Prof. dr. ing Niculae Mira: Pe scurt, printre obiectivele SIEAR se numara:

-demersuri pentru elaborarea normativului referitor la siguranta si securitatea persoanelor si bunurilor la tentativele de efractie;

-o noua norma NP-099-04 referitoare la instalatiile electrice din spatiile cu pericol de explozie, norma deja depasita;

-demersuri la nivelul ministerelor de resort si Guvernului Romaniei pentru ca absolventii facultatilor de

"ingineria instalatiilor" (marea majoritate a membrilor SIEAR) sa poata proiecta in specialitatea ''instalatii electrice pentru constructii", pentru care este acreditata facultatea ce au absolvit-o, fara acordul ANRE sau altei autoritati, asa cum pot proiecta colegii lor de la alte specialitati (constructii, mecanica, electronica etc.).

Powered by Bullraider.com